ďťż

Pieczywo - zbiorczy

Zobacz wypowiedzi

Pieczywo - zbiorczy





anice - 2006-04-06 18:19
Pieczywo - zbiorczy
  Jak to jest z tym bialym pieczywem... mowi sie, ze zeby schudnac, to najlepiej je wyeliminowac...
Z drugiej strony jednak, zajadanie sie np. tylko chlebkiem razowym tez nie jest zdrowe w nadmiernej ilosci (problemy z wyproznianiem).
Ja jadam sobie pieczywko chrupkie na sniadanko:), ale to jest jak powietrze... przyjade na zajecia i juz czuje glod:P
Tak jakos glupio sobie wmowilam, ze nie mozna schudnac przy bialym pieczywie, ze mam wyrzuty sumienia, gdy go jem:rolleyes: , ale przeciez jak na sniadanko zafunduje sobie 1 buleczke:D , to chyba nic sie nie stanie, a na kolacje wlasnie jesc chlebek ciemny itp:)

I czy wogole jasne pieczywo zawiera jakies "pozytywne";) skladniki?

Pozdrawiam i thx za odp.:*




Sathi - 2006-04-06 18:22
Dot.: Białe pieczywo...
  ja jem i schudłam :)
Czasem nawet i dwa razu dziennie po kromeczce.



paulinka_vel_paulinka - 2006-04-06 18:42
Dot.: Białe pieczywo...
  Nie najważniejsze jest co jesz, ale w jakich ilościach. Więc oczywiście że można jeść kromeczke - to w gruncie rzeczy porównywalne do jednego jabłka 130 kcal :) tak mi się bynajmniej wydaje:)



Akszeinga - 2006-04-06 19:03
Dot.: Białe pieczywo...
  Ja parę miesięcy temu zamieniłam białe pieczywo ciemnym bez dodatków mąki białej,jem wafle ryżowe,kukurydziane,piecz ywo żytnie wasa i czuję się super!




Mroofcia - 2006-04-06 19:43
Dot.: Białe pieczywo...
  .



anice - 2006-04-06 21:10
Dot.: Białe pieczywo...
  Dzieki dziewczyny, dzieki Mroofcia za dluuuga;) odpowiedz (ale bardzo pomocna:)) :*



come fly with me - 2006-04-06 22:06
Dot.: Białe pieczywo...
  Pieczywo białe jest znacznie bardziej kaloryczne od ciemnego. Ja ogólnie nie jem dużo pieczywa (odkąd zaczęłam sie odchudzac, wczesniej to sobie bez tego zycia nie wyobrażałam ;) ) teraz jadam jakieś dwie kromki ciemnego chleba dziennie, ale czasami zdarza sie tez jasna bułeczka i nie mam z tego powodu wcale wyrzutów sumienia, ważne by nie jesc w namiarze i aby urozmaicac sobie diete, bo wszystko sie predzej czy pozniej nudzi.. więc raz ciemne raz białe (jednak zdecydowanie czesciej ciemne):-)



volunteer - 2006-04-06 22:18
Dot.: Białe pieczywo...
  jak to ciemne pieczywo powoduje problemy z kupka?!?! przeciez blonnik ma chyba, nie? a biale pieczywo nie ma blonnika, nie? to chyba raczej odwrotnie jest, nie?! no!!! trzeba wode pic zeby kupkac, a nie szukac dziury w ciemnym pysznym chelbku. biale pieczywo moze byc ewentualnie dobre jako posilek potreningowy - wegle proste...ale ogolnie trzeba wyeliminowac jak che sie stosowac reguly prawidlowego odzywiania sie.

i nie zgodze sie ze tym, ze wazne jest ile jesz a nie co jesz, bo w takim razie mozna by jesc raz dziennie mc donaldzie - ale to chyba nie do konca zdrowe, co? wazne jest wlasnie to co jesz a nie ile jesz - ja jem okolo 1400kcal dziennie, nie licze tego nawet bo mi sie nie chce, cwicze tez codziennie i chudne - spalam tluszcz - staram sie jesc jedynie zdrowo, a nie opychac sie weglami i tluszczami nasyconymi.....



demetria - 2006-04-06 22:36
Dot.: Białe pieczywo...
  błonnik, a własciwie jego nadmiar może powodowac problemy z wypróżnieniem ale nie wiem ile tego chclebka trzeba by było zjadac żeby spowodowac te problemy :D i jak mówi Volunteer trzeba pic dużo wic tym bardziej ciężko jest ten błonnik przedawkować :D



ma.ko - 2006-04-07 09:06
Dot.: Białe pieczywo...
  A ja sie zgadzam z volunter. Uwazam ze nalezy jesc czesciej ale w mniejszych ilosciach. I nie byle co! Trzeba jesc pelnowartosciowe rzeczy. Ja juz nie jem bialego chlebka(chyba ze naprawde nie ma w domu ciemnegi a nie chc emi sie isc do sklepu, ale to raz na miesiac) i czuje sie lepiej:) Zamiast slodyczy -owoce i bedzie git:)



ma.ko - 2006-04-07 09:06
Dot.: Białe pieczywo...
  Sorry ze ta odpowiedz taka chaotyczna, ale spiesze sie;)



suzana - 2006-04-07 09:21
Dot.: Białe pieczywo...
  Mąka ,z której wykonywane jest białe pieczywo pozbawiona jest cennych wartości odżywczych. Po prostu zostają one odrzucone już przy samej jej produkcji. Do tego dochodzi znacznie mniejsza ilość witamin z grupy B - bo w końcu występują one m.in. w pełnych ziarnach ;) Rola witamin: http://www.dami.pl/~chemia/liceum/li.../przemysl6.htm

i jeszcze jeden link - nowa piramida żywieniowa: http://www.polskifitness.pl/artykul.php?id=17



volunteer - 2006-04-07 10:14
Dot.: Białe pieczywo...
  podalas link od piramidy to teraz masz:
bialko i jego suplementy sa drugie od gory, czyli spozywac ich nalezy mniej niz np. jajek (nie wiem czy dobrze to wszyskto odczytuje:>)....tylko, ze wlasnie, moja dieta sklada sie glownie z produktow mlecznych i ziaren roznego rodzaju - reszte stanowia dodatki...to czy powinnam ograniczyc bialko z produktow mlekcznych na rzecz bialka zwierzecego? (kurcze, nie lubie za bardzo jesc zwierzatek, nie zeby mi ich szkoda bylo jak w lodowce leza, ale jakos nie przepadam....).



anice - 2006-04-07 10:32
Dot.: Białe pieczywo...
  co do tej kupki;), to slyszalam (tylko slyszalam, nie znam tego z autopsji;)), ze jak sie je za duzo razowego pieczywa, to mozna miec zatwardzenie czy jakos tak... ale szczerze piszac, ja tam sie dobrze czuje po razowym:D



volunteer - 2006-04-07 10:40
Dot.: Białe pieczywo...
  tzn ze tego co ja wiem to faktycznie przez blonnik teoretycznie mozna miec zatwardzenie - ale na Boga trzeba go przedawkowac niezle, a zastanowcie sie dziewczyny ile jecie tego blonnika dziennie? i jeszcze jedzac biale pieczywo - z czeog wy go bierzecie?! zwlaszcza, ze sa rozne rodzaje blonnika i wszystkie ptorzebne.



paulakrk - 2006-04-07 14:06
Dot.: Białe pieczywo...
  Cytat:
Napisane przez volunteer trzeba wode pic zeby kupkac :rotfl: :rotfl: :rotfl: :rotfl: :rotfl:



Sathi - 2006-04-07 14:32
Dot.: Białe pieczywo...
  paulakrk, ja też sie uśmiechnęłam, przezabawnie to brzmi :)



Judytka2 - 2006-04-07 15:25
Dot.: Białe pieczywo...
  a skąd mam wiedziec czy ciemny chleb ktory kupie jest naprawde z ciemnej mąki czy ze zwyklej bialej i jest tylko zabarwiany? Czasami nie ma etykiety. Wiecie moze jak to odróżnić???



Sylvitta - 2006-09-09 22:54
Pieczywo - zbiorczy
  Zastanawia mnie dlaczego pieczywo pszenne jest odradzane. Chodzi o to że mąka pszenna jest bardziej oczyszczona? a może jest jakieś "właściwe-dobre" pieczywo pszenne?pszenne razowe ? :confused:



lullaby22 - 2006-09-10 08:57
Dot.: Dlaczego pszenne pieczywo nie, a żytnie tak?
  Może to nieco rozjaśni sytuację:
:)

Chleb biały

wypiekany jest z mąki pszennej dobrze oczyszczonej, a czasem nawet wybielanej. Dopuszczalny jest 10-procentowy dodatek mąki z innych zbóż. Zawiera dwa razy więcej wapnia niż chleb pełnoziarnisty, ale mniej błonnika (1,5 g w 100 g porcji).

Chleb ciemny

wytwarza się z mąki pszennej pozbawionej części otrąb. Może zawierać naturalny składnik barwiący, np. karmel. Ma mniej składników mineralnych niż pieczywo pełnoziarniste, ale np. wapnia jest w nim tyle samo co w jasnym chlebie.

Pełnoziarnisty

zwany pełnopszennym, wytwarza się z dodatkiem mąki słodowanej i zarodków pszennych. Uważany jest za pieczywo zdrowe, z powodu
dużej ilości błonnika (6 g w 100 g chleba). Zawiera żelazo, cynk, magnez, fosfor i witaminy z grupy B.

Grahamka

wypiekana jest z pełnego ziarna, z mąki żytnio-pszennej (z przewagą żytniej). Zawiera wiele witamin z grupy B (B1, B2, B6, PP), witaminę E, cynk, selen, krzem i chrom. Jest w niej niewiele glutenu. Stugramowa bułeczka to około 200 kcal i sporo błonnika - ponad 4 g.



Sylvitta - 2006-09-10 09:47
Dot.: Dlaczego pszenne pieczywo nie, a żytnie tak?
  Czyli "nagonka" :) jest na pieczywo białe, ale nie pszenne. Pszenne też może być zdrowe pod warunkiem, że nie jest tak oczyszczone, tak? A ciekawe dlaczego takie "przeboje" :) nie dotyczą żyta? Nie oczyszczają go tak?



keythh26 - 2006-09-13 13:21
Dot.: Dlaczego pszenne pieczywo nie, a żytnie tak?
  a czy chrupkie pieczywo zytnie pelnoziarniste- roggenvollkorn- jest korzystne dla organizmu? czy to sa puste weglowodany, zaznaczam ze czasem jem takie 2 kromki na sniadanie z serkiem wiejskim i jkims warzywem, co dostarcza mi taki posilek? prosze o odpowiedz, dziekuje i pozdrawiam



asiek_waw - 2006-09-14 16:57
Pieczywo? Chleby? Bułki?
  Chyba jeszcze nie padło takie pytanie - jeśli jednak, to przepraszam:)

Jak to jest z chlebem? Wiem, że biały nie "przedstawia" żadnych wartości itp, ale chlebów ciemnych jest zatrzęsienie! Grahamy, żytnie, pełnoziarniste, świeże, krojone, foliowane typu "fitness" ??

Czy chleb w ogóle jest potrzebny w zbilansowanej diecie? Co z bułkami? Czy bułka typu "graham" jest lepsza od bułki z pestkami dyni (żytnia zdaje się!)???

Jestem po dietce 13-dniowej, i chcę teraz jeść ZDROWO, ale nie mam pojęcia jak w to moje zdrowe odżywianie wpasować pieczywo - co jest najlepsze??? CZytałam gdzieś, że najzdrowsze i najlepsze jest pieczywo ryżowe?

Będę wdzięczna za odpowiedzi i podpowiedzi:)



mirynka - 2006-09-14 17:06
Dot.: Pieczywo? Chleby? Bułki?
  ja malo jadam bialego pieczywa choc nie powiem czasem skusze sie na cieplutka buleczke lub chalke, najczesciej jem poprostu ciemne pod kazda postacia, zwykle sa to bulki pieguski( tak sie u mnie nazywaja) sa przepyszne, pozatym jem chleb razowy, chleb pelnoziarnisty, kolodziej, lubie tez bulki grahamki.



Justyna.kociaczek - 2006-09-14 17:20
Dot.: Pieczywo? Chleby? Bułki?
  Graham nie dość że zdrowy sycący to pyszny. Warto jednak zwracać uwage jaki ten chleb sie kupuje. Mimo iż jest ich zaczęsienie to większość to zwykłe chlebki barwione karmelem. Zawsze sprawdzaj skład!



Maxsia_ - 2006-09-14 17:28
Dot.: Pieczywo? Chleby? Bułki?
  temat rzeka...

Chlebuś żytni, albo razowy jak najbardziej:)



asiek_waw - 2006-09-14 17:34
Dot.: Pieczywo? Chleby? Bułki?
  Dziękuję Wam bardzo:) No ja sama też już nie jadam praktycznie białego pieczywa...

No tak, z tym karmelem to słyszałam! Ale np w różnych marketach jest ogromny wybór ciemnych bułek.. a tam już składu nie doczytam.. to pewnie lepiej z nimi nie ryzykować?

A co myślicie o chrupkim pieczywie? Bo też chodzą różne opinie... "zamień chleb na dobre" - a podobno wcale to nie taki dobry pomysł!

i o tych wszystkich "fitness style" - prostokątnych, pakowanych w folijkę?



Maxsia_ - 2006-09-14 17:44
Dot.: Pieczywo? Chleby? Bułki?
  Cytat:
Napisane przez asiek_waw (Wiadomość 2712092) Dziękuję Wam bardzo:) No ja sama też już nie jadam praktycznie białego pieczywa...

No tak, z tym karmelem to słyszałam! Ale np w różnych marketach jest ogromny wybór ciemnych bułek.. a tam już składu nie doczytam.. to pewnie lepiej z nimi nie ryzykować?

A co myślicie o chrupkim pieczywie? Bo też chodzą różne opinie... "zamień chleb na dobre" - a podobno wcale to nie taki dobry pomysł!

i o tych wszystkich "fitness style" - prostokątnych, pakowanych w folijkę?
Ja jem waze żytnią i 7 zbóż, nie wiem czy niezdrowe ale wiem że nie tuczące i się tego trzymam. Na początku mi smakowalo ale jest to smak który się nudzi.. niestety,

a Jesli chodzi o te bułeczki w supermarketach, to
przecież można zapytać pani co te bułeczki sprzedaje pewnie cie nie okłamie bo po co :)



lullaby22 - 2006-09-14 18:09
Dot.: Pieczywo? Chleby? Bułki?
  Ostatnio niemal codziennie powstają wątki na temat pieczywa.
Skorzystaj z wyszukiwarki.



Maxsia_ - 2006-09-14 18:13
Dot.: Pieczywo? Chleby? Bułki?
  Cytat:
Napisane przez lullaby22 (Wiadomość 2712360) Ostatnio niemal codziennie powstają wątki na temat pieczywa.
Skorzystaj z wyszukiwarki.
Pewnie z oszczedności bo podrożało:p:



asiek_waw - 2006-09-14 18:20
Dot.: Pieczywo? Chleby? Bułki?
  hehehe :) oki poszukam, dzięki:)

W sumie to teraz 2 tygodnie w ogóle nie jadłam pieczywa i nawet mi go nie brak aż tak bardzo.. ale jednak:)



dorcia_ - 2006-09-15 13:51
Dot.: Pieczywo? Chleby? Bułki?
  Ja staram sie ograniczac pieczywo ... Bialego prawie w ogole nie jem, ewentualnie bulke maslana jak Mama kupi :o Codziennie staram sie jesc pieczywo chrupkie, 2-3 razy w tygodniu chleb razowy np. ze sliwka. Najlepszy/najzdrowszy jest chleb pumpernikiel :)



krowa_bez_mleka - 2006-09-15 14:54
Dot.: Pieczywo? Chleby? Bułki?
  A ja uwielbiam pieczywo. W zwiażku z tym jem go dosć duzo sporo:o
Mam coś takiego że jak nie zjem chleba, to sie nie najem:(
Ale stram sie wybierać pieczywo pełno ziarniste, z ziarnami.
Teraz naprzykład jem chleb sojowy:D



anek86 - 2006-09-15 21:52
Dot.: Pieczywo? Chleby? Bułki?
  ja tez staram sie nie jesc bialego pieczywa chyb ze mama mozliwosci rano zjesc normalnego sniadania to kupie sobie przelotem bulke ale jem ja sucvha i bez srodka bo on ma ponoc najwiecej kalori a na codzien to jest chrupkie pieczywoi wychodzi nawet tanio bo kupuje za 3 cos a mam go na tydzien albo i dluzej:)



Sathi - 2006-09-16 06:24
Dot.: Pieczywo? Chleby? Bułki?
  Ja jem białe, wiem że jest najmniej zdrowe, ale ja tylko takie lubię.



asiek_waw - 2006-09-16 07:45
Dot.: Pieczywo? Chleby? Bułki?
  Sathi ja też taki kiedyś mówiłam:) I nie mogłam się oprzeć ciepłym bułeczkom i pysznemu pachnącemu chlebkowi. Ale później zaczęłam stopniowo wprowadzać ciemny chleb, i biały stał sie jakiś kwaskowaty i bez smaku... Bo ziarna zrobiły chyba swoje, to taki mały "zapełniacz" :) I takie "coś innego".

Czyli np zdrowo będzie - jeść pieczywo chrupkie, ale przeplatać to w tygodniu chlebem np sojowym, prawda? To chyba najlepsze wyjście...:) Dziękuje Wam za opinie :*



Gorzałka - 2006-09-16 10:48
Dot.: Pieczywo? Chleby? Bułki?
  A ja mam pytanko odnosnie bulek/pieczywa zytniego? I w sumie apropo maki zytniej tez - jaki to wszystko powinno miec kolor?? Tzn. np. bulka z maki zytniej? :o jesli to glupie pytanie to sorka - nie wiem wiec pytam :p:



mirynka - 2006-09-16 12:22
Dot.: Pieczywo? Chleby? Bułki?
  Cytat:
Napisane przez Gorzałka (Wiadomość 2722168) A ja mam pytanko odnosnie bulek/pieczywa zytniego? I w sumie apropo maki zytniej tez - jaki to wszystko powinno miec kolor?? Tzn. np. bulka z maki zytniej? :o jesli to glupie pytanie to sorka - nie wiem wiec pytam :p: pieczywo z maki zytniej jest zawsze ciemniejsze niz pieczywo przenne tzn jest bardziej brazowe np kajzerka jest z pszennej i jest taka biala a grahamka jest ciemna taka brazowa.



Maxsia_ - 2006-09-16 14:01
Dot.: Pieczywo? Chleby? Bułki?
  Cytat:
Napisane przez mirynka (Wiadomość 2722665) pieczywo z maki zytniej jest zawsze ciemniejsze niz pieczywo przenne tzn jest bardziej brazowe np kajzerka jest z pszennej i jest taka biala a grahamka jest ciemna taka brazowa. niekoniecznie, bo moze być tylko delikatnie ciemniejsza.



dorcia_ - 2006-09-17 11:27
Dot.: Pieczywo? Chleby? Bułki?
  Cytat:
Napisane przez Gorzałka (Wiadomość 2722168) A ja mam pytanko odnosnie bulek/pieczywa zytniego? I w sumie apropo maki zytniej tez - jaki to wszystko powinno miec kolor?? wydaje mi sie ze kolor ciemniejszy :)
ale jesleli chodzi o chleby to zawsze trzeba wybierac te ciezsze! :)



lullaby22 - 2006-09-17 17:51
Dot.: Pieczywo? Chleby? Bułki?
  Cytat:
Napisane przez mirynka (Wiadomość 2722665) kajzerka jest z pszennej i jest taka biala a grahamka jest ciemna taka brazowa.
Akurat graham (zarówno chleb jak i bułki) ma to do siebie, że zazwyczaj ma jasny kolor (delikatnie brązowy).

Najlepiej czytać etykiety lub pytać w piekarni.

Ale rzeczywiście prawdą jest, że im lżejsze wypieki, tym mniej wartościowe (mąka pszenna, więcej spulchniaczy)



Marisa - 2006-09-19 08:49
Dot.: Pieczywo? Chleby? Bułki?
  A ja od kilku miesięcy nie jem pieczywa wcale.



dorcia_ - 2006-09-19 09:23
Dot.: Pieczywo? Chleby? Bułki?
  Cytat:
Napisane przez Marisa (Wiadomość 2740088) A ja od kilku miesięcy nie jem pieczywa wcale. ja staram sie unikac jak moge :roll:
a co jesz zaiast pieczywa?? :>



Sheena_ - 2006-09-19 11:02
Dot.: Pieczywo? Chleby? Bułki?
  ja też od dłuższego czasu zrezygnowałam z pieczywa bo uwielbiam tylko i wyłącznie niezdrowe i tuczące bułeczki, tych wszystkich zdrowych chlebków nie przełknę:p: więc wolałam już całkowicie rzucić pieczywo;) czasem tylko zjem chrupkie:)



dorcia_ - 2006-09-19 11:37
Dot.: Pieczywo? Chleby? Bułki?
  Cytat:
Napisane przez Sheena_ (Wiadomość 2740850) więc wolałam już całkowicie rzucić pieczywo;) czasem tylko zjem chrupkie:) ja tez wcinam chrupkie :D
a co do buleczek to mmmmmmmmm maslane i takie cieple jeszcze swiezutkie kajzerki mniam mniam ;P rzadko ale czasem sobie pozwalam na maslana np do szkolki ;)



nel_a - 2006-09-19 13:26
Dot.: Pieczywo? Chleby? Bułki?
  ja najczesciej jem graham lub razowy z rodzynkami :)



nel_a - 2006-09-19 13:27
Dot.: Pieczywo? Chleby? Bułki?
  albo chrupki zytni "wasa" :)



Marisa - 2006-09-19 14:59
Dot.: Pieczywo? Chleby? Bułki?
  Cytat:
Napisane przez dorcia_ (Wiadomość 2740300) ja staram sie unikac jak moge :roll:
a co jesz zaiast pieczywa?? :>
Nie zastępuje sobie go niczym poprostu jem więcej samej wędliny,sera itp.



dorcia_ - 2006-09-19 16:12
Dot.: Pieczywo? Chleby? Bułki?
  Cytat:
Napisane przez nel_a (Wiadomość 2741905) ja najczesciej jem graham lub razowy z rodzynkami :) ja lubie ciemny ze sliwka :D



made_1987 - 2006-09-19 20:19
Dot.: Pieczywo? Chleby? Bułki?
  To naprawdę robisz dobrze a wiesz ze tak nie można???



Sheena_ - 2006-09-19 20:53
Dot.: Pieczywo? Chleby? Bułki?
  Cytat:
Napisane przez dorcia_ (Wiadomość 2741074) ja tez wcinam chrupkie :D
a co do buleczek to mmmmmmmmm maslane i takie cieple jeszcze swiezutkie kajzerki mniam mniam ;P rzadko ale czasem sobie pozwalam na maslana np do szkolki ;)
z masełkiem mmmm....dość, nie rób mi smaka!;)
wczoraj właśnie się złamałam i zjadłam bułeczkę:rolleyes:



dorcia_ - 2006-09-20 18:39
Dot.: Pieczywo? Chleby? Bułki?
  Cytat:
Napisane przez Sheena_ (Wiadomość 2745502) z masełkiem mmmm....dość, nie rób mi smaka!;)
wczoraj właśnie się złamałam i zjadłam bułeczkę:rolleyes:
ok ok :D
ja na szczescie nie dalam sie dzisiaj ;P



heya - 2007-03-21 14:21
jak to z tym pieczywem jest?
  moja znajoma przestała wogóle jeść pieczywo, przeczytała że tyje sie najwiecej od węglowodanów. może i tak ale ja nie wyobrazam sobie śniadania bez kanapeczki z dżemem albo miodem. MNIAM MNIAM chciałabym troche schudnac ale nie wiem czy dałabym rade byc na takiej diecie bez pieczywa.
a czy któraś z was taka stosowała lub stosuje?

pozdrawiam i sciskam



pinku_pinku - 2007-03-21 15:10
Dot.: jak to z tym pieczywem jest?
  w takim razie problem tu jest z dżemem czy miodem, a nie pieczywiem ;D chleb możesz jeśli w rozsądnych ilościach, ale *pełnoziarnisty* (albo z mąki z pełnego przemiału, jakkolwiek by tego nie nazwać) a nie *ciemny*
i postaraj się znaleźć jakies inne dodatki do porannej kanapki ;) bo rzeczywiście pakujesz sobie prawie same węglowodany z rana...



ehe - 2007-03-21 16:31
Dot.: jak to z tym pieczywem jest?
  Ale ja juz tego nie rozumiem. Bułka grahamka w tablicy kalorii ma iwecje kalorii niz pszenna ;/ Niech ktoś powie dokładnie jakie pieczywo i ile mozna jesc :P



bassienkaw - 2007-03-21 18:23
Dot.: jak to z tym pieczywem jest?
  pieczywo mozna jest, to jest moje zdanie... ja jem jak juz cos ciemne pieczywko, czy to z ziarnami, czy grahamki, orkiszowy i wszelkiego rodzaju ciemne... poza tym wase, czasem ryzowy... jak mam ochoty to i zwykla bulke zjem... wszystko mozna jesc,byle w rozsadnych ilosciach,takie jest moje zdanie i bez sensu jest odstawiac jakies rzeczy, ktore sie uwielbia, by potem sie rzucic i zamiast jednego kawalka zje sie 10...



heya - 2007-03-22 10:46
Dot.: jak to z tym pieczywem jest?
  bassienkaw - widze ze masz sie czym pochwalić, jesli chodzi o zrzucanie wagi. GRATULACJE.
dziś kupiłam sobie musli i właśnie sobie je jem razem z jogurtem. wiec dziś na sniadanie nie zjem bułeczki z dzemikiem.. buu
musze znależc jakies smaczne zastespstwo na te bułeczki
i zdecydowłam ze troche pocwicze dziś.. ale chyba najpierw porobie jakies cwiczenia rozciągające
pozdr. :)



bassienkaw - 2007-03-22 11:36
Dot.: jak to z tym pieczywem jest?
  a ja tam jak mam ochote to jem pieczywko... i tyle :) przewaznie jedna bulke dziennie, choc na poczaktu jadlam co drugi dzien... grahamke oczywiscie



asiuleczek8 - 2007-03-22 15:41
Dot.: jak to z tym pieczywem jest?
  Ja po prostu przezycilam sie na waze, ktora uwielbiam jesc, bo mi bardzo posmakowala... mam duzy problem z boczkami i brzuchem;/ wiec przede wszystkim chcialabym zgubic tluszczyk w tej partii ciala. Pozdrowionka



Milka19 - 2007-03-22 16:42
Dot.: jak to z tym pieczywem jest?
  Cytat:
Napisane przez ehe (Wiadomość 3971348) Ale ja juz tego nie rozumiem. Bułka grahamka w tablicy kalorii ma iwecje kalorii niz pszenna ;/ Nie liczy się ilość a jakość:]



She_is_Gentle - 2007-03-22 17:48
Dot.: jak to z tym pieczywem jest?
  moja kolezanka przeszla na diete :D
zawsze do szkoly zabierala sobie buleczke z szynką, serem czy czyms innym :D
teraz je suche bułki (biale!!) gdyz uwaza ze praktycznie nie maja kalorii i nie tucza a tuczył ja ten serek i plasterek szynki :D
uff...
a przeciez takie suche biale buleczki chyba wlasnie najbardziej tuczace sa :D



bassienkaw - 2007-03-22 17:58
Dot.: jak to z tym pieczywem jest?
  swoja droga zolty ser jest tuczacy... a na brzuch i boczki... hula hop :) obciazony czyms...



sylwia18 - 2007-03-22 18:09
Dot.: jak to z tym pieczywem jest?
  ja codziennie jem przynajmniej jedną bułkę razową (dzisiaj były 3 :D ) i nie tyję :) na śniadanko na pewno można sobie na nie z czystym sumieniem pozwolić :)



ehe - 2007-03-22 19:39
Dot.: jak to z tym pieczywem jest?
  Heh, no ja mam duży problem z dietą, bo u mnie podstawę żywienia stanowią kanapki :P Chociaz bułek pszennych, takich bialych nie jem w ogole.



Milka19 - 2007-03-22 19:46
Dot.: jak to z tym pieczywem jest?
  Cytat:
Napisane przez sylwia18 (Wiadomość 3980983) ja codziennie jem przynajmniej jedną bułkę razową (dzisiaj były 3 :D ) i nie tyję :) na śniadanko na pewno można sobie na nie z czystym sumieniem pozwolić :) Ja też uzależniona od grahamek, bułeczek sojowych, bułeczek ziarnistych i otrębowych i jeszcze od żytniego-słonecznikowego jestem:D



bassienkaw - 2007-03-22 19:58
Dot.: jak to z tym pieczywem jest?
  polecam serdecznie pieczywo orkiszowe... nie wiem jak z kcal w sumie nigdy nie liczylam,ale pyszne... tak samo jak lubie z lnem :) mniam



Milka19 - 2007-03-22 20:03
Dot.: jak to z tym pieczywem jest?
  Cytat:
Napisane przez bassienkaw (Wiadomość 3982122) polecam serdecznie pieczywo orkiszowe... nie wiem jak z kcal w sumie nigdy nie liczylam,ale pyszne... tak samo jak lubie z lnem :) mniam Jadłam orkiszowe:ehem: Dobre, ale jednak u mnie króluje to zytnie oblepione obficie słonecznikiem:-) Jak je zjadam to kroje narpier to co jest na zewnątrz z tym słonecznikiem:D Środeczek zostawiam na koniec:rolleyes: Współlokatorzy są zachwyceni moim sposobem jedzenia chleba:D



san_g - 2007-03-22 21:24
Dot.: jak to z tym pieczywem jest?
  a ja sie zawsze zastanawiam jak to jest z tym ciemnym pieczywem bo niby ciemne a z domieszka pszennej maki i chociaz uwielbiam grahamki i sojowe bulki to nie jestem pewna czy to jest 100% takie pieczywo jakie ma byc.podobno to pakowane np z tesco to jest ok sama nie wiem.moze ktoras z was rozwiazala ta zagadke??



SABRINKA - 2007-03-22 21:29
Dot.: jak to z tym pieczywem jest?
  Ja jem na sniadanie pełnoziarnisty chleb z dzemem i jestem na diecie. Wcale dzemy nie są złe. Pozniej za to w ogole nie mam ochoty na słodycze. Jak jednak kiedys taka ochota mnie dopada to siegam po wase z dzemem. Schudłam juz kilka kilo:ehem: wcale duzo sie nie ograniczam. Poprostu nie jem słodyczy (raz na tydzien tylko wafelki dietetyczne) i rzucilam calkiem biale pieczywo. Czasem pocwicze. efekty są......chudne pomału co mnie cieszy sletego ze jest to zdrowe odchudzanie. Oprócz słodyczy i białego pieczywa jem dosłownie wszystko w rozsądnych ilosciach. Nie głodze sie. W szkole jem co przerwe:-) Czuje sie super. Nie polecam zadnych głodówek. Najgorszym wrogiem jest białe pieczywo!!!!!!! Od niego zawsze tyłam:( :( Jest jak narkotyk. jednak powoli lecze sie z tego nałogu:-)



Milka19 - 2007-03-22 21:39
Dot.: jak to z tym pieczywem jest?
  Cytat:
Napisane przez san_g (Wiadomość 3983069) a ja sie zawsze zastanawiam jak to jest z tym ciemnym pieczywem bo niby ciemne a z domieszka pszennej maki i chociaz uwielbiam grahamki i sojowe bulki to nie jestem pewna czy to jest 100% takie pieczywo jakie ma byc.podobno to pakowane np z tesco to jest ok sama nie wiem.moze ktoras z was rozwiazala ta zagadke?? Nawet te pakowane często mają w składzie mąke pszenną:cool: W sumie ja nawet nie jestem do końca przkonana jak na opakowaniu pisze mąka żytnia, mąka razowa, drożdze, sól i woda - bo taki chlebek znalazłam, czy czasami nie ma czegoś tam jeszcze:rolleyes:

Ale nigdy 100% pewności się nie ma:rolleyes:

Ja znalazłam mój ulubiony żytni-słonecznikowy - jest ciężki, ma zwartą konsystencję, nie jest słony - co dla mnie jest bardzo ważne:ehem: , więc wydaje mi się, że faktycznie jest 100% żytni, bo te z dodatkiem mąki pszennej są takie mięciutkie i lekkie:rolleyes:



san_g - 2007-03-22 21:45
Dot.: jak to z tym pieczywem jest?
  Cytat:
Napisane przez Milka19 (Wiadomość 3983254) Nawet te pakowane często mają w składzie mąke pszenną:cool: W sumie ja nawet nie jestem do końca przkonana jak na opakowaniu pisze mąka żytnia, mąka razowa, drożdze, sól i woda - bo taki chlebek znalazłam, czy czasami nie ma czegoś tam jeszcze:rolleyes:

Ale nigdy 100% pewności się nie ma:rolleyes:

Ja znalazłam mój ulubiony żytni-słonecznikowy - jest ciężki, ma zwartą konsystencję, nie jest słony - co dla mnie jest bardzo ważne:ehem: , więc wydaje mi się, że faktycznie jest 100% żytni, bo te z dodatkiem mąki pszennej są takie mięciutkie i lekkie:rolleyes:
ja nie znalazlam jeszcze tego jedynego,ze tak powiem.a czesto nie jest napisane z czego zrobiono pieczywo a szczegolnie bulki...myslalam nawet o tym zeby wypiekac chleb i mrozic, pewnie bochenek mi na tydzien starczy ale duzo roboty z takim chlebem.jak ktos ma dojscie do chleba i bulek bez dodatku maki pszennej i ulepszaczy niech napisze gdzie takie "cudo" znalazl.moze w jakims markecie??



heya - 2007-03-23 09:53
Dot.: jak to z tym pieczywem jest?
  ja wczoraj w sklepie znalazłam chleb z ziarnami i błonnikiem owsianym, taki pakowany Schulstada i dzis zrobiłam sobie z nim kanapki z polędwica i sałatą. są naprawde pyszne.
ale musze sie też przyznać ze w drodze do pracy wstąpiłam do piekarni i zeżarłam bułkę drożdzową z marmoladą. teraz w ramach pokuty piję zieloną herbate.
pozdrawiam Was gorąco



lady Vader - 2007-03-23 10:59
Dot.: jak to z tym pieczywem jest?
  Cytat:
Napisane przez Milka19 (Wiadomość 3983254) Nawet te pakowane często mają w składzie mąke pszenną:cool: W sumie ja nawet nie jestem do końca przkonana jak na opakowaniu pisze mąka żytnia, mąka razowa, drożdze, sól i woda - bo taki chlebek znalazłam, czy czasami nie ma czegoś tam jeszcze:rolleyes:

Ale nigdy 100% pewności się nie ma:rolleyes:

Ja znalazłam mój ulubiony żytni-słonecznikowy - jest ciężki, ma zwartą konsystencję, nie jest słony - co dla mnie jest bardzo ważne:ehem: , więc wydaje mi się, że faktycznie jest 100% żytni, bo te z dodatkiem mąki pszennej są takie mięciutkie i lekkie:rolleyes:
Z tego co wiem,aczkolwiek mogę się mylić,tu nie chodzi raczej o rodzaj mąki-żytnia czy pszenna,tylko o to czy jest z pełnego przemiału czy nie.
Typy mąki żytniej
1. 580 jasna
2. 800 żytnia
3. 1400 sitkowa
4. 1850 starogardzka
5. 2000 razowa

Typy mąki pszennej
1. 450 tortowa
2. 500 krupczatka
3. 550 luksusowa
4. 650 bułkowa
5. 750 chlebowa
6. 850 chlebowa
7. 1400 sitkowa
8. 1850 graham
9. 2000 razowa

Najzdrowsze są mąki 1850 i 2000-czyli reasumując-jeżeli w piekarni mamy chleb żytni z mąki typu 580i chleb pszenny z mąki 2000-to o wiele zdrowszy jest pszenny.

Niestety w piekarniach mało który sprzedawca wie z jakiego typu mąki jest zrobione pieczywo-w sklepach też jest z tym problem:(



andzya - 2007-03-23 11:23
Dot.: jak to z tym pieczywem jest?
  dlatego ja jem tylko chlebek chrupki.



Milka19 - 2007-03-23 12:26
Dot.: jak to z tym pieczywem jest?
  Cytat:
Napisane przez lady Vader (Wiadomość 3985480) Z tego co wiem,aczkolwiek mogę się mylić,tu nie chodzi raczej o rodzaj mąki-żytnia czy pszenna,tylko o to czy jest z pełnego przemiału czy nie.
Typy mąki żytniej
1. 580 jasna
2. 800 żytnia
3. 1400 sitkowa
4. 1850 starogardzka
5. 2000 razowa

Typy mąki pszennej
1. 450 tortowa
2. 500 krupczatka
3. 550 luksusowa
4. 650 bułkowa
5. 750 chlebowa
6. 850 chlebowa
7. 1400 sitkowa
8. 1850 graham
9. 2000 razowa

Najzdrowsze są mąki 1850 i 2000-czyli reasumując-jeżeli w piekarni mamy chleb żytni z mąki typu 580i chleb pszenny z mąki 2000-to o wiele zdrowszy jest pszenny.

Niestety w piekarniach mało który sprzedawca wie z jakiego typu mąki jest zrobione pieczywo-w sklepach też jest z tym problem:(
W sumie wiedziałam, że tyle rodzajów mąki pszennej jest, ale, że tyle rodzajów żytniej to już nie:rolleyes: Wątpie, żeby któraś miła pani z piekarni wiedziała z jakiego typu mąki zytniej jest mój chlebek:] W sumie to może nawet dobrze, czasem lepiej żyć w błogiej nieswiadomości:rolleyes:

Ja mimo wszystko nie mam zamiaru rezygnować ze swieżego pieczywka. Te zafoliowane wydają mi się takie nieśweże:rolleyes: Nie zjadam całego bohenka dziennie, więc nie mam czego się obawiać, bo od kilku kromek chlebka, nawet pszennego raczej nie przytyje;)



anniaa - 2007-03-23 12:33
Dot.: jak to z tym pieczywem jest?
  ja sie odchudzam i jadam chleb i nic mi sie nie dzieje i nigdy z niego nie zrezygnuje :D



gothika - 2007-03-23 12:55
Dot.: jak to z tym pieczywem jest?
  od białego chleba się nie tyje;

nie wiem jak u was, ale w mojej rodzinie, i w pewnie prawie wszystkich jakie znam się je głównie biały chleb, a ci ludzie grubi nie są. Jadło się ten chleb od dzieciństwa i się nie tyło. Więc to nie to. Wprawdzie ja mam nadwagę, (ale od frytek:]) i sądzę ze jeżeli ktoś chce schudnąć to może ograniczyć węglowodany i schudnie. Ale jeżeli ktos je biały chleb to nie przytyje, no chyba że w ogromnych ilościach go zjada.



ehe - 2007-03-23 13:33
Dot.: jak to z tym pieczywem jest?
  Cytat:
Napisane przez gothika (Wiadomość 3986378) od białego chleba się nie tyje;
4 sądzę ze jeżeli ktoś chce schudnąć to może ograniczyć węglowodany i schudnie. Ale jeżeli ktos je biały chleb to nie przytyje, no chyba że w ogromnych ilościach go zjada.
Ta...Przecież to właśnie w białym pieczywie jest najwięcej węglowodanów!
  • zanotowane.pl
  • doc.pisz.pl
  • pdf.pisz.pl
  • gim1chojnice.keep.pl



  • Strona 1 z 4 • Znaleziono 292 wyników • 1, 2, 3, 4