ďťż

Pieczywo - zbiorczy

Zobacz wypowiedzi

Pieczywo - zbiorczy





EwelkaaS - 2008-03-08 12:18
Dot.: Pieczywo - zbiorczy
  Lubie chleb chociaż nie codziennie go jem, nawet zabardzo na to nie zwracając uwagi ?
Ma dużo kalorii a ja to ciągle tylko te kalorie xP
Najczęściej teraz jem ciemny ze słonecznikiem.
Lubie też taki świeżutki jasny ; D
No i wasa.
Bułki też lubie xp
kajzerki, zwykłe czy inne.
Ale też ostatnio rzadko jem, prawie wogóle.
No a wprost ubustwiam rogale ; D




funky87 - 2008-03-08 13:05
Dot.: Pieczywo - zbiorczy
  A co sądzicie o chlebie "kołodziej" ma bardzo dużo dodatków, skład długi na połowę etykiety, ale to chyba nie znaczy że im więcej tym lepiej?? zastanawiam sie czy jest dobry ?? Jadła któraś z was??
Ja od pewnego czasu jem dwa rodzaje chleba:
1.mój ulubiony ->wileński, w składzie ma tylko mąkę żytnia i coś tam jeszcze ,żadnej pszennej:)jest bardzo ciemny ale smaczny, polecam:)
2. chleb królewski z różnymi ziarenkami i dodatkami tez smaczny tylko ma jedną wadę kruszy się przy krojeniu.



schism_ - 2008-03-08 13:53
Dot.: Pieczywo - zbiorczy
  Pieczywa jadam niewiele. Niemalże od zawsze. Starczy mi pół 100gr bułki graham/orkiszowej czy razowej z piekarni GreenWay'a , w szkole 2 kromki paczkowanego Schulstada (wisi i powiewa mi zawartość konserwantów ;>),btw inne rodzaje nie rozpadają się jak ten ze śliwką,która sama w sobie sie do tego przyczynia :p: Czasem na kolację mała kromka razowca i starczy. Poza tym od kilku miesięcy jadam je tylko na ciepło z opiekacza, heh taki nawyk :cojest:

Kiedyś uwielbiałam dosłownie kajzerki lub chrupiące pszenne bułki z makiem,jeszcze ciepłe Do tego dżem truskawkowy czy nutella.:rolleyes: O dziwo nie cierpiałam wtedy na żadne niedobory witamin czy zaburzenia trawienia.
:]




Satis - 2008-03-08 14:33
Dot.: Pieczywo - zbiorczy
  Cytat:
Napisane przez funky87 (Wiadomość 6835878) A co sądzicie o chlebie "kołodziej" ma bardzo dużo dodatków, skład długi na połowę etykiety, ale to chyba nie znaczy że im więcej tym lepiej?? zastanawiam sie czy jest dobry ?? Jadła któraś z was?? kołodziej - uwielbiam ten chleb :) jest pyszny :ehem: lubię jeszcze orkiszowy :)
a co do jasnego pieczywa to lubię tylko jak jest świeżutkie a tak to wole jednak ciemne :)




tamonita - 2008-03-08 15:31
Dot.: Pieczywo - zbiorczy
  2 załącznik(i/ów) Cytat:
Napisane przez funky87 (Wiadomość 6835878) A co sądzicie o chlebie "kołodziej" ma bardzo dużo dodatków, skład długi na połowę etykiety, ale to chyba nie znaczy że im więcej tym lepiej?? zastanawiam sie czy jest dobry ?? Jadła któraś z was??
Ja od pewnego czasu jem dwa rodzaje chleba:
1.mój ulubiony ->wileński, w składzie ma tylko mąkę żytnia i coś tam jeszcze ,żadnej pszennej:)jest bardzo ciemny ale smaczny, polecam:)
2. chleb królewski z różnymi ziarenkami i dodatkami tez smaczny tylko ma jedną wadę kruszy się przy krojeniu.
Moim zdaniem Kołodziej jest smaczny, osobiście polecam :ehem:

Cytat:
Napisane przez schism_ (Wiadomość 6836376) Pieczywa jadam niewiele. Niemalże od zawsze. Starczy mi pół 100gr bułki graham/orkiszowej czy razowej z piekarni GreenWay'a , w szkole 2 kromki paczkowanego Schulstada (wisi i powiewa mi zawartość konserwantów ;>),btw inne rodzaje nie rozpadają się jak ten ze śliwką,która sama w sobie sie do tego przyczynia :p: Czasem na kolację mała kromka razowca i starczy. Poza tym od kilku miesięcy jadam je tylko na ciepło z opiekacza, heh taki nawyk :cojest: Wiesz mi to nawet nie chodzi o konserwanty bo ja tam je zlewam bo gdybym miała na nie patrzec to bym np. gorących kubków nie jadła, ale ja poprostu takiego chleba nie lubie, a co do jego rozwalania się, to sama 'doswiadczyłam' tego, ze tak jest ! :ehem: I moge pokazać jaki to był chleb, bo wcale nie był ze śliwką... :rolleyes:



mirynka - 2008-03-08 17:12
Dot.: Pieczywo - zbiorczy
  Cytat:
Napisane przez funky87 (Wiadomość 6835878) A co sądzicie o chlebie "kołodziej" ma bardzo dużo dodatków, skład długi na połowę etykiety, ale to chyba nie znaczy że im więcej tym lepiej?? zastanawiam sie czy jest dobry ?? Jadła któraś z was??
Ja od pewnego czasu jem dwa rodzaje chleba:
1.mój ulubiony ->wileński, w składzie ma tylko mąkę żytnia i coś tam jeszcze ,żadnej pszennej:)jest bardzo ciemny ale smaczny, polecam:)
2. chleb królewski z różnymi ziarenkami i dodatkami tez smaczny tylko ma jedną wadę kruszy się przy krojeniu.

ja lubie kolodzieja ale jak jest swiezy bo na drugie dzien jest juz taki gliniasty



Baby14 - 2008-03-08 18:08
Dot.: Pieczywo - zbiorczy
  Cytat:
Napisane przez tamonita (Wiadomość 6837335) Moim zdaniem Kołodziej jest smaczny, osobiście polecam :ehem:

Wiesz mi to nawet nie chodzi o konserwanty bo ja tam je zlewam bo gdybym miała na nie patrzec to bym np. gorących kubków nie jadła, ale ja poprostu takiego chleba nie lubie, a co do jego rozwalania się, to sama 'doswiadczyłam' tego, ze tak jest ! :ehem: I moge pokazać jaki to był chleb, bo wcale nie był ze śliwką... :rolleyes:
To te sa okropne ! :nie: Ja jem tylko i wylacznie z firmy Mestemacher :ehem: To chyba nie jest najgorsza firma. Np. ostatni jadłam ze sliwka to w 100g mial bardzo duzo blonnika bo ponad 10 g , (w 100g wchodza 2 krmki takze spokojnie) duzo bialka,malusienko tluszczow i 175 kcal. Zjadlam z twarozkiem domowym z Piatnicy i sie zakochałam. Ale fakt ze te z sliwka sie rozpadaja i do szkoly nie nadaja. Zawsze jem je w somu na 1 śniadanie. Do szkoly wole brac bulke :ehem:



klatka - 2008-03-08 19:45
Dot.: Pieczywo - zbiorczy
  Źle zrobiłam, że zaczęłam czytać ten wątek. Jestem na 'diecie' i bardzo tęsknię za kanapką albo wielką bułą z dżemem. Zrobiłyście mi ochotę wielką.



tamonita - 2008-03-08 20:20
Dot.: Pieczywo - zbiorczy
  Cytat:
Napisane przez klatka (Wiadomość 6839594) Źle zrobiłam, że zaczęłam czytać ten wątek. Jestem na 'diecie' i bardzo tęsknię za kanapką albo wielką bułą z dżemem. Zrobiłyście mi ochotę wielką. Ale w czym problem ? Bo nie bardzo rozumiem ? Chodzi Ci o to, żę będąc na diecie nie możesz zjeść chleba? czy o to, że ze względu na pore nie możesz go zjeść ? Bo jeśli chodzi o pore to ok, rozumiem, ale jeśli chodzi o sam fakt zjedzenia chleba to przecież możesz go zjeść... wkońcu dieta nie moze byc jakas katorgą :rolleyes: A chleb jest zdrowy i na diecie mozna go jeść ! Przecież ciemny chleb to samo zdrowie, dlatego tez jutro na sniadanko zjedz sobie kanapke, przeciez nic sie nie stanie... :rolleyes:



klatka - 2008-03-08 20:56
Dot.: Pieczywo - zbiorczy
  Jadam od czasu do czasu chleb pełnoziarnisty z siemieniem lnianym czy innymi dodatkami ale one są jakieś kwaśne, nie to co chleb taki jak mój tato kupuje, taki miękki, puszysty ale na pewno nie zdrowy, w szczególności na diecie.



tamonita - 2008-03-08 21:10
Dot.: Pieczywo - zbiorczy
  Cytat:
Napisane przez klatka (Wiadomość 6840332) Jadam od czasu do czasu chleb pełnoziarnisty z siemieniem lnianym czy innymi dodatkami ale one są jakieś kwaśne, nie to co chleb taki jak mój tato kupuje, taki miękki, puszysty ale na pewno nie zdrowy, w szczególności na diecie. Raz na jakiś czas napewno by Ci nie zaszkodził...:rolleyes:



whoa - 2008-03-08 21:19
Dot.: Pieczywo - zbiorczy
  Co myślicie o chlebie orkiszowym ? Mmm jest pyszny ;] Znalazłam gdzieś w necie że 100gr ma 192 kcal - to prawdziwe dane ? Podobno jest bardzo zdrowy.
Kupiłam jeszcze chleb królewski w Tesco - pobieżnie przejrzałam skład i widzę mieszankę pszenno-żytnią, zdaje się są tam też otręby i niestety słonecznik. Nadaję się na R ? Wygląda dobrze... :D :D



funky87 - 2008-03-08 22:09
Dot.: Pieczywo - zbiorczy
  Cytat:
Napisane przez tamonita (Wiadomość 6837335) Moim zdaniem Kołodziej jest smaczny, osobiście polecam :ehem:

:rolleyes:
w takim razie może się skuszę na niego i wypróbuje bo wyglądał na smaczny :)



Baby14 - 2008-03-09 07:45
Dot.: Pieczywo - zbiorczy
  Cytat:
Napisane przez klatka (Wiadomość 6840332) Jadam od czasu do czasu chleb pełnoziarnisty z siemieniem lnianym czy innymi dodatkami ale one są jakieś kwaśne, nie to co chleb taki jak mój tato kupuje, taki miękki, puszysty ale na pewno nie zdrowy, w szczególności na diecie.
No to kup sobie bule ziarnista albo jakas zytnia/razowa ;)

A co do orkiszowego to wiem ze jest bardzo zdrowy i zawiera duzo blonnika . Moim zdaniem mozna na R. Ale czy ma tak malo kalorii to bym sie klucila bo gdzies widzialam ze wiecej :cool:



funky87 - 2008-03-09 15:53
Dot.: Pieczywo - zbiorczy
  Duża róznica jest między chlebem graham a razowym?? Ja dzis taki kupiłam bo nie mogłam nigdzie znaleść takiego żytniego , który nie byłby barwiony karmelem , ale niestety nie natknęłam się ;/



funky87 - 2008-03-09 16:13
Dot.: Pieczywo - zbiorczy
  Cytat:
Napisane przez funky87 (Wiadomość 6847064) Duża róznica jest między chlebem graham a razowym?? Ja dzis taki kupiłam bo nie mogłam nigdzie znaleść takiego żytniego , który nie byłby barwiony karmelem , ale niestety nie natknęłam się ;/ :)JUż znam odpowiedź na moje pytanie ,poszperałam trochę w internecie:)

wkleję te info, może komuś się przydadzą :)

przegląd najważniejszych rodzajów pieczywa: Pieczywo razowe- uzyskane z pełnego przemiału ziarna, zawiera magnez, żelazo, wit. z grupy b. Jest dość ciężkostrawne ale spośród wszystkich rodzajów pieczywa jest najzdrowsze .Warto dodać , że podczas wypieku w skórce chleba gromadzą się przeciwutleniacze,jedząc więc pieczywo wraz ze skórką (oczywiście nie przypaloną) chronimy organizm przed rakiem.
Najpopularniejszymi rodzajami pieczywa razowego jest chleb żytni, pumpernikiel, graham - z mąki pszennej z pełnego przemiału, pieczywo mieszane np.pszenno-żytnie z pełnego przemiału ziarna, chleb wieloziarnisty.
Chleb sitek wypieczony z mąki mieszanej, pszenno-żytniej ale tylko częściowo oczyszczonej.

Pieczywo jasne To przede wszystkim popularny chleb "biały". Upieczony z mąki o wysokim stopniu przemiału, jest bardziej lekkostrawny ale za to o mniejszej wartości odżywczej w porównaniu z pieczywem razowym. Do wypieku używa się mąki pszennej, żytniej, mieszanej pszenno-żytniej.
Pieczywo tostowe Wyrób uzyskany z mąki pszennej, żytniej oczyszczonej, do jego wypieku dodaje sie drożdże. Często zawiera środki antypleśniowe, ulepszacze, utrwalacze, konserwanty ( należy uważnie czytać etykietę).
Pieczywo chrupkie Pieczywo z mąki żytniej, pszennej, mieszanej, kukurydzianej, ryżowej, jest mniej kaloryczne. Bardzo często zawiera jako dodatek całe ziarna, otręby, a także wodę i spulchniacze.
Pieczywo bezglutenowe często z symbolem przekreślonego kłosa. Dla osób chorych na celiakię a także uczulonych na gluten. Wypieczone z mąki nie zawierającej uczulającego glutenu, a więc m.in z kukurydzy, ryżu, tapioki, gryki, prosa amarantusa. Dodatek różnych rodzajów skrobi sprawia , że pieczywo to szybko czerstwieje.
Wartość odżywcza pieczywa podnoszą dodatki, które dodawane są zarówno do pieczywa razowego a także tego bardziej oczyszczonego. Są to np. nasiona dyni, słonecznika, zioła, sezam, siemię lniane, cebula, oliwki, rodzynki, śliwki suszone, ziarna soi, orzechy, mak, kminek itp.
Dość często chleb słonecznikowy barwiony jest karmelem przez co "udaje" ciemne razowe pieczywo.



schism_ - 2008-03-09 17:56
Dot.: Pieczywo - zbiorczy
  Tamo,akurat z tych paczkowanych miałam na myśli Schulstad Fitness Style. Na samym opakowaniu jest napisane,że konserwantów nie zawiera,a i użyto do wypieku (zacytuję ;P) : "woda, ziarno, żytnia mąka, siemię lniane, drożdże, ekstrakt słodowy ciemny, sól, ocet, suchy kwas chlebowy." Stąd może ta jego troszkę inna, wilgotniejsza konsystencja,a termin ważności 3 tygodniowy. W sumie do szkoły bardzo mi odpowiada :o



tamonita - 2008-03-09 18:24
Dot.: Pieczywo - zbiorczy
  Cytat:
Napisane przez schism_ (Wiadomość 6848440) Tamo,akurat z tych paczkowanych miałam na myśli Schulstad Fitness Style. Na samym opakowaniu jest napisane,że konserwantów nie zawiera,a i użyto do wypieku (zacytuję ;P) : "woda, ziarno, żytnia mąka, siemię lniane, drożdże, ekstrakt słodowy ciemny, sól, ocet, suchy kwas chlebowy." Stąd może ta jego troszkę inna, wilgotniejsza konsystencja,a termin ważności 3 tygodniowy. W sumie do szkoły bardzo mi odpowiada :o A to wybacz ;) Mi konkretnie o tą Oskrobę chodziło, której zresztą szczerze nie polecam ;)



Maggie_90 - 2008-03-09 18:47
Dot.: Pieczywo - zbiorczy
  Jestem na R i najczęściej jadam bułki grahamki, bo sa u mnie najbardziej dostępne ;) W Tesco czasem można dostać chleb fitness- kilka kromek zafoliowanych, z dodatkiem mąki pszennej jak dobrze pamiętam, ale całkiem smaczny.

Orkiszowy lezy w chlebaku, jakoś nie mam na niego ochoty.
I ostatnio spróbowałam bułek owsianych- bardzo dobre, chociaż wydaje mi się, że trochę 'zbyt białe' jak na R, ale od czasu do czasu sobie zjadam...

Aaa, mam do Was pytanie. Może mogłybyście mi polecić jakieś smaczne chrupkie pieczywo odpowiednie na R? Dawno nie jadłam, ostatnio mam ochotę ale nie orientuję sie w nich, chyba wasa wygrywa mimo wszystko... :rolleyes:



schism_ - 2008-03-09 18:54
Dot.: Pieczywo - zbiorczy
  Osobiście polecam Ci :Wasę żytnią pełnoziarnistą z ziarnami sezamu(ew.bez),Finn Crisp z kminkiem, jak również bezcukrowe żytnie Chaber. (pychotka xD)




Baby14 - 2008-03-09 19:00
Dot.: Pieczywo - zbiorczy
  Ja tez polecam wase zytnia . Mam teraz w domu -kromeczka 30kcal i 1,5 g blonnika. Mi osobiscie najlepiej smakuje graham . Takze tez mozna sprobowac . Tylko ta 2 ma zla zalete- straasznie wciaga. A z dzemem to jak ja dorwe to nie ma konca :D



tamonita - 2008-03-09 19:10
Dot.: Pieczywo - zbiorczy
  Cytat:
Napisane przez schism_ (Wiadomość 6849109) Osobiście polecam Ci :Wasę żytnią pełnoziarnistą z ziarnami sezamu(ew.bez),Finn Crisp z kminkiem, jak również bezcukrowe żytnie Chaber. (pychotka xD) Zgodze się, Chaber jest mniam :D



Maggie_90 - 2008-03-09 19:20
Dot.: Pieczywo - zbiorczy
  Dzięki ;) W przyszłym tygodniu wybieram sie do Tesco, więc poszukam pieczywka i zdam relację :D



Ather - 2008-03-09 21:49
Dot.: Pieczywo - zbiorczy
  Jeśli chodzi o pieczywo, polecam z piekarni Familijnej, żytni 100%.
Mąka żytnia typ 2000, woda, drożdże, sól.
Prawdziwy żytni chleb, bez żadnych ulepszaczy i zbędnych składników.



eweelinaa91 - 2008-03-10 14:13
Dot.: Pieczywo - zbiorczy
  Cytat:
Napisane przez funky87 (Wiadomość 6847291) Pieczywo tostowe Wyrób uzyskany z mąki pszennej, żytniej oczyszczonej, do jego wypieku dodaje sie drożdże. Często zawiera środki antypleśniowe, ulepszacze, utrwalacze, konserwanty ( należy uważnie czytać etykietę). Jakiś czas temu zmieniłam zwykły chleb czy bułeczki na pieczywo Schulstad, konkretnie tostowe, 3 Ziarna.
Jego skład to: mąka pszenna, woda, ziarno żyta (10%), siemię lniane (5%), mąka żytnia, olej roślinny, gluten pszenny, mleko odtłuszczone w proszku, sól kamienna, drożdże, ekstrakt słodowy jasny, ziarno sezamu (1%), cukier, regulator kwasowości: kwas askorbinowy.
Wybrałam go głównie dlatego, że ma ok. 63 kcal w jednej kromce. :D
Ze względu na to, że jest pszenny powinnam go ograniczać? Kalorie kaloriami, ale ilość tłuszczu nie jest zachwycająca...
Czasem kupuję Żytni Staropolski tej samej firmy (ok. 50 kcal, DUŻO mniej tłuszczu), ale to rarytas - ciężko zdobyć. :/
Zwykłe pieczywo pełnoziarniste ma w jednej kromce jakieś 90 kcal, więcej węgli i tłuszczów - wolę pozostać przy chlebku niskokalorycznym.
Z serii Fitness mi nie smakują, po za tym kromeczki są malutkie.
Namieszałam. :D Zwykle jem 4-6 kromek dziennie. Czy to za dużo?



whoa - 2008-03-10 20:39
Dot.: Pieczywo - zbiorczy
  Nikt nie wie co z chlebem królewskim ?
Ten na samym dole :
http://images.google.pl/imgres?imgur...lr%3D%26sa%3DN



Baby14 - 2008-03-11 15:02
Dot.: Pieczywo - zbiorczy
  Cytat:
Napisane przez whoa (Wiadomość 6860859) Nikt nie wie co z chlebem królewskim ?
Ten na samym dole :
http://images.google.pl/imgres?imgur...B3lewski%2B%26
um%3D1%26hl%3Dpl%26lr%3D% 26sa%3DN

Pieknie wyglada :D WYdaje mi sie tez ze zdrowy i lepszy od pszennego ;)



whoa - 2008-03-11 17:30
Dot.: Pieczywo - zbiorczy
  Smakuje też pięknie ale ten słonecznik i dodatek pszennej nie daje mi spokoju ;p



Superchic(k) - 2008-03-11 18:03
Dot.: Pieczywo - zbiorczy
  Dziś byłam w mojej ulubionej piekarni i kupiłyśmy z mamą świeży chlebek orkiszowy oraz sporo bułeczek żytnich z ziarnami :jupi: ;).



mavika - 2008-03-12 06:08
Dot.: Pieczywo - zbiorczy
  ja orkiszowy pochlaniam pasjami - jest mieciutki puszysty i dlugo sie trzyma :) a lubie jeszcze magnezowo-sojowy



eweelinaa91 - 2008-03-17 15:09
Dot.: Pieczywo - zbiorczy
  Cytat:
Napisane przez eweelinaa91 (Wiadomość 6855863) Jakiś czas temu zmieniłam zwykły chleb czy bułeczki na pieczywo Schulstad, konkretnie tostowe, 3 Ziarna.
Jego skład to: mąka pszenna, woda, ziarno żyta (10%), siemię lniane (5%), mąka żytnia, olej roślinny, gluten pszenny, mleko odtłuszczone w proszku, sól kamienna, drożdże, ekstrakt słodowy jasny, ziarno sezamu (1%), cukier, regulator kwasowości: kwas askorbinowy.
Wybrałam go głównie dlatego, że ma ok. 63 kcal w jednej kromce. :D
Ze względu na to, że jest pszenny powinnam go ograniczać? Kalorie kaloriami, ale ilość tłuszczu nie jest zachwycająca...
Czasem kupuję Żytni Staropolski tej samej firmy (ok. 50 kcal, DUŻO mniej tłuszczu), ale to rarytas - ciężko zdobyć. :/
Zwykłe pieczywo pełnoziarniste ma w jednej kromce jakieś 90 kcal, więcej węgli i tłuszczów - wolę pozostać przy chlebku niskokalorycznym.
Z serii Fitness mi nie smakują, po za tym kromeczki są malutkie.
Namieszałam. :D Zwykle jem 4-6 kromek dziennie. Czy to za dużo?
Up :D



Superchic(k) - 2008-03-21 13:11
Dot.: Pieczywo - zbiorczy
  Cytat:
Napisane przez Ather (Wiadomość 6851443) Jeśli chodzi o pieczywo, polecam z piekarni Familijnej, żytni 100%.
Mąka żytnia typ 2000, woda, drożdże, sól.
Prawdziwy żytni chleb, bez żadnych ulepszaczy i zbędnych składników.
A to chyba trochę mało prawdopodobne, żeby chleb żytni urósł tylko na drożdżach. Gluten z żyta musi być aktywowany przez zakwaszenie.

Cytat:
Napisane przez eweelinaa91 (Wiadomość 6855863) Jakiś czas temu zmieniłam zwykły chleb czy bułeczki na pieczywo Schulstad, konkretnie tostowe, 3 Ziarna.
Jego skład to: mąka pszenna, woda, ziarno żyta (10%), siemię lniane (5%), mąka żytnia, olej roślinny, gluten pszenny, mleko odtłuszczone w proszku, sól kamienna, drożdże, ekstrakt słodowy jasny, ziarno sezamu (1%), cukier, regulator kwasowości: kwas askorbinowy.
Wybrałam go głównie dlatego, że ma ok. 63 kcal w jednej kromce. :D
Ze względu na to, że jest pszenny powinnam go ograniczać? Kalorie kaloriami, ale ilość tłuszczu nie jest zachwycająca...
Czasem kupuję Żytni Staropolski tej samej firmy (ok. 50 kcal, DUŻO mniej tłuszczu), ale to rarytas - ciężko zdobyć. :/
Zwykłe pieczywo pełnoziarniste ma w jednej kromce jakieś 90 kcal, więcej węgli i tłuszczów - wolę pozostać przy chlebku niskokalorycznym.
Z serii Fitness mi nie smakują, po za tym kromeczki są malutkie.
Namieszałam. :D Zwykle jem 4-6 kromek dziennie. Czy to za dużo?
Nie da się powiedzieć, czy to dużo. To przecież zależy od zapotrzebowania i od ilości spożywanych węglowodanów dziennie (poza chlebem).

Ja właśnie wcinam pyszną bułkę żytnią :slina:.



Ather - 2008-03-21 14:20
Dot.: Pieczywo - zbiorczy
  Cytat:
Napisane przez Superchic(k) (Wiadomość 6973457) A to chyba trochę mało prawdopodobne, żeby chleb żytni urósł tylko na drożdżach. Gluten z żyta musi być aktywowany przez zakwaszenie. Na stronie mają napisane co nieco o tym: http://www.piekarniafamilijna.com.pl...11c0374b1bfb07



madame_apple - 2008-03-21 14:45
Dot.: Pieczywo - zbiorczy
  Cytat:
Napisane przez Ather (Wiadomość 6851443) Jeśli chodzi o pieczywo, polecam z piekarni Familijnej, żytni 100%.
Mąka żytnia typ 2000, woda, drożdże, sól.
Prawdziwy żytni chleb, bez żadnych ulepszaczy i zbędnych składników.
ajjjjj ja też chcę mieć u siebie Piekarnię Familijną ;( ;)

w ogole to mega apetyczny ten wątek, a dopiero na niego zajrzałam niedawno ;)

Moje ulubione chleby to przede wszystkim pumpernikiel (w zasadzie każdej firmy), żytni light i śliwkowy firmy Mestemacher no i ukochany chleb z musli (ma takie duże kawały ziaren i orzechów w środku:D) również tej firmy ;) Wileński i Kołodziej też są pyszne.
Za chrupkimi w sumie nie przepadam, może dlatego, że kojarzą mi się z nieprzyjemnym okresem w moim życiu ;) Wyjątkiem jest Wasa Appetit bodajze (teraz niestety nie ma jej juz w sprzedaży:( - chrupka, ale gruba, pszenna - miała taki "krakersowy" posmak )
Biały chleb i kajzerki to nie, ale uwielbiam, kocham i ubóstwiam bagietki ( Jednak na co dzień unikam ;)) - najlepiej świeże, jeszcze gorące, mogłabym wtedy zjeść całą. W Zakopanem (i nie tylko, ale z Zakopanem mi się kojarzy najbardziej) jest taka piekarnia, Flerynka (kiedyś to się nazywało Fleury Michon) - i tam robią taaaaaaaaaakie bagietki pyszne - zawsze jak jestem MUSZę zjeść :D No i oryginalne francuskie też są niczego sobie, choć spodziewałabym się czegoś lepszego :)

oczywiście wymiata pieczywo z piekarni - bułki żytnie/orkiszowe czy takowy chleb, ale z braku odpowiedniej piekarni w pobliżu rzadko mam okazję takie jadać...;)
A propos wczesniejszej dyskusji o chlebach paczkowanych, że "konserwanty" i "mało puszyste" - z pierwszym zarzutem się zgodzę, ale o drugim sama nie wiem co myśleć... Wielokrotnie słyszałam, że dobre wartościowe pieczywo, właśnie nie powinno być puszyste - przeciwne, ma być ciężkie, wilgotne i "zbite". hmm...:confused:

A rogale..... mmmmm smak dzieciństwa :D:D:D

Ale rozpisałam...No, ale o chlebie to ja bym mogła godzinaaaami :D



nighmare - 2008-03-21 15:01
a ja mam w domu chleb orkiszowy 100 %:D
skład: orkisz,drożdże i tyle;d

ja do Flerynki z Pati Kłak (ziomalka) co dwa-max.trzy dni chodzę [dosłownie] na zapiekankę albo ciacho taka już tradycja, ale kurde nigdy nie kupowałam tam pieczywa:D Nastepnym razem jak będe to kupie jakieś :D hmm ja też kocham chleb ze śliwką na miodzie szczegolnie mniam;d



Majka232 - 2008-04-02 08:53
Dot.: Pieczywo - zbiorczy
  Pieczywko kupuję codziennie rano przed pracą, żeby zjeść śniadanko ze świeżym :)
Zazwyczaj bułeczki żytnie, grahamki, z ziarnami
W realu kupuję bagietki ziarniste - świeżutkie są pycha, a ostatnio spróbowałam razowego chleba z tego marketu. Naprawdę bardzo dobry, kupiłam jeszcze cieplutki :)



syb - 2008-04-02 10:52
Dot.: Pieczywo - zbiorczy
  Małe szybkie pytanie:
- chleb razowy to to samo co ciemny?



Majka232 - 2008-04-02 16:40
Dot.: Pieczywo - zbiorczy
  Cytat:
Napisane przez syb (Wiadomość 7095337) Małe szybkie pytanie:
- chleb razowy to to samo co ciemny?
Ciemny chleb może być po prostu zabarwiony np. dzięki karmelowi, a razowy chleb to pieczywo z mąki z pełnego przemiału (razowej - bogatej w błonnik)



syb - 2008-04-02 17:41
Dot.: Pieczywo - zbiorczy
  Cytat:
Napisane przez Majka232 (Wiadomość 7099081) Ciemny chleb może być po prostu zabarwiony np. dzięki karmelowi, a razowy chleb to pieczywo z mąki z pełnego przemiału (razowej - bogatej w błonnik) he he no czyli pierwszy błąd. Zakupiłam piekny ciemny chleb ze słonecznikiem... ale barwiony karmelem. Czytałam dzis na formum, że nie jest dobrze jak jest barwiony, a później na etykiecie też czytałam, ale wygrało lenistwo - wszystkie w sklepie były z karmelem, a zwyczajnie nie chciało mi się iść do następnego. No ale już wiem na przyszłość :)



vanilia1 - 2008-04-02 18:07
Dot.: Pieczywo - zbiorczy
  Najlepszy chlebek i najzdrowszy to ciemny,razowy albo pełnoziarnisty ale zawsze trzeba patrzeć na skład, czasami chleb jest barwiony.:ehem:



syb - 2008-04-02 18:18
Dot.: Pieczywo - zbiorczy
  Cytat:
Napisane przez vanilia1 (Wiadomość 7100097) Najlepszy chlebek i najzdrowszy to ciemny,razowy albo pełnoziarnisty ale zawsze trzeba patrzeć na skład, czasami chleb jest barwiony.:ehem: zanotowalam na kartce :) jak skończę jeść ten co kupiłam, jak nic ide szukać takiego bez karmelu.. :ehem:dziękuje



funky87 - 2008-04-02 18:54
a razowy/żytni/graham z dodatkiem zaciemniacza słodowego dobry jest?? czy podobnie jak z karmelem??

Kupiłam dziś chleb żytni z maki żytniej typ 750 i pszennej tez 750, do tego w składzie ma jeszcze sól, wodę , drożdże i kwas naturalny .Jak myślicie dobry jest?? Lepszy od tego z zaciemniaczem słodowym??



funky87 - 2008-04-04 10:24
Dot.: Pieczywo - zbiorczy
  Cytat:
Napisane przez funky87 (Wiadomość 7100746) a razowy/żytni/graham z dodatkiem zaciemniacza słodowego dobry jest?? czy podobnie jak z karmelem??

Kupiłam dziś chleb żytni z maki żytniej typ 750 i pszennej tez 750, do tego w składzie ma jeszcze sól, wodę , drożdże i kwas naturalny .Jak myślicie dobry jest?? Lepszy od tego z zaciemniaczem słodowym??
up
jak to jest z tym zaciemniaczem:confused: nikt nie wie:rolleyes:

:Da ja w koncu znalazłam sklep super zaopatrzony w pieczywo i okazało sie ze to osiedlowy aldik, ma bardzo duży wybór różnych żytnich, razowych, z dodatkami typu śliwki, rodzynki, słonecznik itp , i najważniejsze prawie żaden nie ma w skaładzie karmelu ani zaciemniacza :)



Ather - 2008-04-04 18:27
Dot.: Pieczywo - zbiorczy
  Prawdziwy żytni chleb ma w składzie: mąkę żytnią (typ 2000), sól, wodę, drożdże. I najlepiej właśnie taki wybierać na R. Bez żadnych zbędnych składników.



funky87 - 2008-04-04 19:30
Dot.: Pieczywo - zbiorczy
  Cytat:
Napisane przez Ather (Wiadomość 7122261) Prawdziwy żytni chleb ma w składzie: mąkę żytnią (typ 2000), sól, wodę, drożdże. I najlepiej właśnie taki wybierać na R. Bez żadnych zbędnych składników. :rolleyes:tak tylko że ciężko taki dostać, mało piekarni piecze taki prawdziwy żytni chleb, a już taki z mąką 2000 to rarytas;)



Ather - 2008-04-04 19:58
Dot.: Pieczywo - zbiorczy
  Cytat:
Napisane przez funky87 (Wiadomość 7123183) :rolleyes:tak tylko że ciężko taki dostać, mało piekarni piecze taki prawdziwy żytni chleb, a już taki z mąką 2000 to rarytas;) zobacz tutaj: http://www.piekarniafamilijna.com.pl...rta&item_id=13



funky87 - 2008-04-04 20:44
Dot.: Pieczywo - zbiorczy
  Cytat:
Napisane przez Ather (Wiadomość 7123600) zobacz tutaj: http://www.piekarniafamilijna.com.pl...rta&item_id=13 :(niestety u mnie nie ma tej piekarni



mavika - 2008-04-05 10:53
Dot.: Pieczywo - zbiorczy
  ze strony producenta:
Zaciemniacz słodowy "Bruneco" jest naturalnym produktem powstałym przez zmieszanie wysokiej jakości słodów jęczmiennych. Słody oprócz właściwości barwiących zawierają B-glukany, dzięki czemu są stosowane coraz powszechniej jako dodatek profilaktyczny i wzbogacający wartość odżywczą pieczywa.

Dozowanie zaciemniacza
do 1% na ogólną masę mąki, zalecana dawka już od 0,5 do 0,8%.,

mysle wiec ze nie trzeba az tak bac sie zaciemniaczy :)

Mam pytanie: czy piekla ktoras buleczki z tych gotowych mieszanek do pieczenia chleba? A jesli tak to ktora polecacie?



funky87 - 2008-04-05 11:04
Dot.: Pieczywo - zbiorczy
  Cytat:
Napisane przez mavika (Wiadomość 7128178) ze strony producenta:
Zaciemniacz słodowy "Bruneco" jest naturalnym produktem powstałym przez zmieszanie wysokiej jakości słodów jęczmiennych. Słody oprócz właściwości barwiących zawierają B-glukany, dzięki czemu są stosowane coraz powszechniej jako dodatek profilaktyczny i wzbogacający wartość odżywczą pieczywa.

Dozowanie zaciemniacza
do 1% na ogólną masę mąki, zalecana dawka już od 0,5 do 0,8%.,

mysle wiec ze nie trzeba az tak bac sie zaciemniaczy :)

Mam pytanie: czy piekla ktoras buleczki z tych gotowych mieszanek do pieczenia chleba? A jesli tak to ktora polecacie?
:cmok:dziękuję za wyjaśnienie :)



mavika - 2008-04-06 09:06
Dot.: Pieczywo - zbiorczy
  Nie ma sprawy :) Studiuje technologie zywnosci i sama mnie to zaciekawilo.



Majka232 - 2008-04-15 08:41
Dot.: Pieczywo - zbiorczy
  Dziś po raz pierwszy w życiu zjadłam bułeczkę orkiszową, ale ona była chyba jakaś oszukana, bo wyglądała jak zwykła bułeczka pszenna, czy tak ma być?
Widziałam chleb orkiszowy i był ciemny i dosyć drogi, a bułka kosztowała tylko 0,48 zł



kasik30 - 2008-04-15 09:20
Dot.: Pieczywo - zbiorczy
  Majko w Tesco mają pyszny chleb orkiszowy,jest ciemny i ma takie pyszne ziarenka a jak pachnie,uwielbiam go:)U mnie w Krakowie w tej chwili jest na promocji w Tesco o ile sie nie mylę kosztuje 3,59 za taki duży bochenek.
Właśnie poszłam po niego dziś rano bo się skończył a przy okazji nie wsiadłam do autobusu tylko się przeszłam po niego,godzinny spacerek mam juz za sobą:D



Ludowa - 2008-04-15 16:07
Dot.: Pieczywo - zbiorczy
  Ja dziś zajadam się chlebem Kołodziej - taki żytnio-grahamowy pokrojony z okrągłe kromeczki. Pyszny i zdrowy :zarlok:

Cytat:
Napisane przez Majka232 (Wiadomość 7235472) Dziś po raz pierwszy w życiu zjadłam bułeczkę orkiszową, ale ona była chyba jakaś oszukana, bo wyglądała jak zwykła bułeczka pszenna, czy tak ma być?
Widziałam chleb orkiszowy i był ciemny i dosyć drogi, a bułka kosztowała tylko 0,48 zł
Szkoda, że na bułkach nie ma składu ;)
Mąka orkiszowa sama w sobie jest dość jasna, niewiele tylko ciemniejsza od zwykłej - orkisz to wszak też pszenica ;) Jednak moje bułki orkiszowe mają brązowawy kolor, choć domyślam się, że to pewnie zasługa barwnika.



kasik30 - 2008-04-15 16:11
Dot.: Pieczywo - zbiorczy
  Ups czyżby mój ulubiony chlebek też miał barwnik w sobie?:eek:



Ather - 2008-04-15 19:29
Dot.: Pieczywo - zbiorczy
  Cytat:
Napisane przez Ludowa (Wiadomość 7239540) Szkoda, że na bułkach nie ma składu ;)
Mąka orkiszowa sama w sobie jest dość jasna, niewiele tylko ciemniejsza od zwykłej - orkisz to wszak też pszenica ;) Jednak moje bułki orkiszowe mają brązowawy kolor, choć domyślam się, że to pewnie zasługa barwnika.
ewentualnie można kupować świeże pakowane bułki, a tam zazwyczaj jest podany skład ;)

poza tym - duże piekarnie z reguły mają obok nazwy danej bułki opis i skład na plakietce.
  • zanotowane.pl
  • doc.pisz.pl
  • pdf.pisz.pl
  • gim1chojnice.keep.pl



  • Strona 3 z 4 • Znaleziono 413 wyników • 1, 2, 3, 4