Zupy..Zupy..
paula78 - 2005-03-11 11:13
zupy -wasze ulubione ,prosze o przepsiy :)
jak w temacie ,podzielcie sie waszymi ulubionym zupami http://www.wizaz.pl/w-agora/icons/icon7.gif
pzdr
paula
Ines1985 - 2005-03-11 11:18
Paula, a co ty ostatnio tak kulinarnie http://www.wizaz.pl/w-agora/icons/icon7.gif?
Ja nie podziele sie przepisami bo nie umiem gotowac zup http://www.wizaz.pl/w-agora/icons/icon9.gif (wstyd sie przyznać http://www.wizaz.pl/w-agora/icons/icon9.gif ).
Ale uwielbiam ogórkową, jarzynową, kalafiorową i taka czerwoną z botwinki i buraczków o ile sie nie mylę...
Równiez czekam na przepisy http://www.wizaz.pl/w-agora/icons/icon7.gif
wannabe - 2005-03-11 11:38
Absolutny faworyt - pomidorowa.
Prawie każda jej wersja mi smakuje, jednak najbardziej lubię taką troszkę ostrawą, niezabielaną z dużą ilością bazylii... Matko Jedyna! Chyba musze coś zjeść http://www.wizaz.pl/w-agora/icons/icon12.gif
agabil1 - 2005-03-11 11:46
kurcze http://www.wizaz.pl/w-agora/icons/icon9.gif zgubiłam przepis na fantastyczną zupę -krem z soczewicy,podawaną z oliwą z oliwek.W książkach kucharskich można spotkać podobne przepisy ,ale to nie to.Ten oryginalny dostałam od znajomych z Jordanii http://www.wizaz.pl/w-agora/icons/icon22.gif
muszę go znaleźć-od razu wkleję go tutaj http://www.wizaz.pl/w-agora/icons/icon7.gif Zupa pycha http://www.wizaz.pl/w-agora/icons/1ehem.gif
paula78 - 2005-03-11 11:49
faktycznie ostatnio mam jazde na gotowanie ,w sobote bede robiła hurtowe ilosci gołąbków:)
co do zup to moja córka bardzo bardzo lubi zupy (najlepsze babcine)a ja chce pobic moja mamusię w sprawie zup i przekonac córke ,że moje są the best http://www.wizaz.pl/w-agora/icons/icon7.gif
pzdr
paula
Ines1985 - 2005-03-11 11:54
paula78 napisał(a):
>
> co do zup to moja córka bardzo bardzo lubi zupy (najlepsze babcine)a ja chce pobic moja mamusię w sprawie zup i przekonac córke ,że moje są the best http://www.wizaz.pl/w-agora/icons/icon7.gif
>
> pzdr
> paula
To zycze powodzenia, mojej mamie do dzis nie udalo sie pokonac babci w tej kwestii http://www.wizaz.pl/w-agora/icons/icon12.gif http://www.wizaz.pl/w-agora/icons/icon10.gif.
Za to tata swojego czasu byl blisko bo raz jak ugotował ogórkową to myslalam ze to babcia przyniosła (mieszka w tym samym bloku, a smak byl naprawde wyśmienity wiec nie dziwne ze podejrzewalam oszustwo http://www.wizaz.pl/w-agora/icons/icon12.gif ).
Trzymam kciuki za Ciebie i twoje zupy http://www.wizaz.pl/w-agora/icons/icon7.gif
nimfetka - 2005-03-11 12:04
uuuu..dziewczyny ja uwielbiam zupkę ogórkową ale taką własnie ostrzejszą z wyrazistym smakiem niezabielaną,no i pomidoróweczka..eh moja mamcia dobrze gotuje no i pochwalę się,że gotować umiem ale te takie tradycyjne,jednakże w przyszłości mam zamiar poszerzyć swoje zainteresowania kulinarne o potrawy z innych części świata!
..oj tylko czy tak naprawdę starczy werwy ?? http://www.wizaz.pl/w-agora/icons/icon7.gif
Nutka - 2005-03-11 12:05
ulubiona pomidorowa,rosół, barszczyk biały i Meksykańska http://www.wizaz.pl/w-agora/icons/icon7.gif
którą to też namietnie uwielbia moja córka:
podsmażam mięsko mielone z cebulką-mieszam ,mieszam żeby nie porobiły sie grudki..do tego dodaję:
1 puszkę kukurydzy z wodą,
1 puszkę fasoli bialej z wodą,
1 puszke fasoli czerwonej z wodą,
1 puszke pomidorów z wodą:)
pokrojone marynowane pieczarki
Delikatnie mieszam dodaje do smaku Tabasko i sosem sojowym...Zagotowywuje http://www.wizaz.pl/w-agora/icons/icon7.gif delikatnie żeby fasola nie popękała.
Podajemy posypaną żółtym serem.
Ps nie trzeba dodawać zwykłej wody http://www.wizaz.pl/w-agora/icons/icon10.gif ta z puszek wystarczy, ewentualnie troszke gdyby zupa wyszła za gęsta..
nimfetka - 2005-03-11 12:11
o Nutko jaki fajny przepis chyba wypróbuje,napewno ze składu wnioskuje ze jest bardzo dobra...http://www.wizaz.pl/w-agora/icons/icon7.gif
Nutka - 2005-03-11 12:31
moja córka ja je na śniadanie, obiad i kolacje http://www.wizaz.pl/w-agora/icons/icon28.gif
Na prawdę dobra http://www.wizaz.pl/w-agora/icons/1ehem.gif
libra.a - 2005-03-11 15:51
Nutko, a ile mięsa?
Ale mi narobiłaś smaku http://www.wizaz.pl/w-agora/icons/icon10.gif
manolita - 2005-03-11 19:47
zupa koperkowa
Znacie moze przepis na dobra zupe koperkowa? Zjadlabym sobie http://www.wizaz.pl/w-agora/icons/icon7.gif
koko - 2005-03-11 20:15
A oto jedna z moich ulubionych zup:
http://kuchnia.o2.pl/przepisy/obiekt_int.php?id_p=2849
Na początku wszyscy podchodzą do niej nieufnie, ale ostatecznie są zachwyceni.http://www.wizaz.pl/w-agora/icons/icon7.gif
W ogóle uwielbiam zupy, a ostatnio mam jakąś niesłychaną słabość do nich.Mmmmm...Ostatnio w moim mieście otworzyli przesympatyczną knajpkę z zupami.Jedna lepsza od drugiej, latam tam tak często, że aż chyba za często. http://www.wizaz.pl/w-agora/icons/icon10.gif
koko - 2005-03-11 20:16
A tu koperkowa:
http://kuchnia.o2.pl/przepisy/obiekt.php?id_o=156
http://www.wizaz.pl/w-agora/icons/icon7.gif
Ela - 2005-03-11 21:16
a ja lubię czasem pokucharzyć i na słodko i na ostro. Ale przyznam ze najlepsze zupy i dania obiadowe wychodza mi bez przepisu. To co mam w lodówce to z tego tworzę. Ostatnio koleżanka poprosiła mnie o przepis na sałatkę warstwową - musiałam odświeżac pamięć bo po prostu sałatka była z tego co mialam pod ręką. Ale fakt- była pycha.
Wczoraj zrobiłam pieczony karczek. A dzis grochówkę-jak u mamy. Pobijam mamę pod wzgledem pieczarkowej. Z pozostałymi mi sie nie udaje ale jestem bliska.
A zupy- lubie wszystkie oprócz flaków.
Jutro zrobie filety z kurczaka z serkiem ziolowym, obtaczane w ciescie naleśnikowym.
BeataWi - 2005-03-11 21:39
To ja na poczatek podam przepis na moja ulubiona zupe pieczarkowa z grzankami http://www.wizaz.pl/w-agora/icons/icon7.gif
40 dag pieczarek, cebula, 6 lyzek masla ( moze byc rowniez margaryna), 1-1,5 litra bulionu (mozna zrobic z kostek bulionowych lub tylko z Vegety), 300 ml smietany, kilka galazek pitruszki (moze byc mrozona lub wysuszona), 4 kromki chleba, 2 lyzki startego sera, sol, galka muszkatolowa.
Cebula obrac, posiekac. Pieczarki oczyscic, pokroic w plasterki. 1/2 masla rozgrzac w rondlu i na nim zeszklic cebule. Dodac pieczarki i przesmazyc. Wszystko przelozyc do garnka, do tego wlac bulion i gotowac ok 30 min. Smietane rozbic z kilkoma lyzkami bulionu i wlac do zupy. Przyprawic do smaku sola i galka muszkatolowa (mozna dodac maggi i pieprz w zaleznosci od upodobania). Zamieszac i zagotowac.
Chleb pokroic w kostke, zarumienic na reszcie masla. Dodac ser i wymieszac. Zupe posypac natka i podawac z grzankami.
Zaraz podam wam przepis na bombe kaloryczna http://www.wizaz.pl/w-agora/icons/icon10.gif - pyszna zupe porowo-serowa, tylko musze poszukac dokladnego przepisu bo ja daje wszystko na oko http://www.wizaz.pl/w-agora/icons/icon12.gif
BeataWi - 2005-03-11 22:04
Ok znalazlam, mam tych przepisow, ze szkoda gadac http://www.wizaz.pl/w-agora/icons/icon12.gif
Zupa porowo-serowa
Skladniki:
4 pory (do zupy kroimy tylko biale czesci), 1,5 lita bulionu (mozna zrobic z kostek bulionowych lub tylko z vegetty), 200 g serka topionego zwyklego i 200 g serka topionego ziolowego, 1 spora cebula, 500 g miesa mielonego, sol, pieprz, curry i maggi (ja do wszystkiego dodaje http://www.wizaz.pl/w-agora/icons/icon12.gif ), olej.
Przepis:
Cebule obrac i posiekac. W garnku rozgrzac olej, na nim zeszklic cebule, nastepnie dodac mieso i przesmazyc. Wlac bulion i dodac pokrojony drobno por, wszystko gotowac ok.20 min. Dodac serki i wymieszac trzepaczka. Zupe zagotowac i zdjac z ognia. Doprawic sola i pieprzem i curry.
Do zupy mozna przygotowac grzanki (niekoniecznie). 4 kromki chleba pokroic w ok. 1 cm kostke i obrumienic na rozgrzanym, na patelni masle na zloty kolor. Zupe mozna tez podawac z groszkiem ptysiowym.
Az mi slinka poleciala jak pisalam ten przepis, mowie wam jest warta grzechu http://www.wizaz.pl/w-agora/icons/icon10.gif
Nutka - 2005-03-12 07:43
kOCHANIE NA OKO http://www.wizaz.pl/w-agora/icons/icon10.gif ja często daje wielkości takiej paczuszki jak sprzedaja ile to ??? 30 dag, 25 dag??
napisz czy dobre http://www.wizaz.pl/w-agora/icons/icon25.gif smacznego
manolita - 2005-03-12 10:34
Koko dzieki bardzo http://www.wizaz.pl/w-agora/icons/1cmok.gif , zrobie sobie smaczna zupke koperkowa http://www.wizaz.pl/w-agora/icons/icon10.gif
Tak się zastanawiam czy jajko do niej bedzie pasowac ? http://www.wizaz.pl/w-agora/icons/icon10.gif
MartaPiechota - 2005-03-12 11:16
A ja uwielbiam zupę cebulową, jest pare sposobów jej wykonania,ale robię taka najprostszą i najmniej pracochłonną;)
Kroi sie cebulkę, tak byle jak bo i tak się rozgotuje, wrzuca się do wody, dodaje kostkę rosołową i jescze do tego pare ziemnieczków. No i koniec pracy. Gotujemy,doprawiamy tylko solą i pieprzem( przY czym tzreba uważać bo ona następnego dnia jest ostrzejsza).
Bardzo dobra jest z grzankami lub ze świeżą bułeczką. MOŻNA JĄ ZMIKSOWAĆ I WTEDY WYCHODZI PYSZNY KREM- POLECAM.
d'ou vient le vent - 2005-05-27 06:50
Zupki - czyli jak się najeść na diecie
Mój stały patent na odchudzanie to zupka na kolację :D
zupka
ćwierć główki kapusty - pokroić drobno
1/2 kostki bulionowej rozpuścić we wrzątku (w garnku - wody "na oko" daję zależnie od tego jak gęstą zupę chcę)
zioła - świeży koper, tymianek, majeranek
Do gotującego się bulionu wrzucić pokrojoną kapustę, gotować aż zmięknie, zgasić ogień pod garnkiem. Całość lekko zmiksować, dodać zioła.
kalorie: ??? na oko 100 na porcję
Zamiast kapusty można dać inne warzywka - kapustę czerwoną, kalafiora, brokuły, dynię i inne dyniowate, seler naciowy (twarde kawałki, które nie nadają się na surówkę), buraczki, cebulę, pomidorki :D
Banalnie proste, smaczne i dietetyczne (ale można się tym najeść)
PZDR :D Natalia
Meariel - 2005-05-27 19:30
Dot.: Zupki - czyli jak się najeść na diecie
Cytat:
Napisane przez d'ou vient le vent Mój stały patent na odchudzanie to zupka na kolację :D
Banalnie proste, smaczne i dietetyczne (ale można się tym najeść)
PZDR :D Natalia Oooo tak! Potwierdzam :)
Ja robię też taki prościutki kapuśniak z kiszonej kapusty- bez mięsa, tłuszczu, ale smaczny.
Wiadomo-zupa jest dietetyczna póki nie ma makaronu, śmietany i zasmażki.
d'ou vient le vent - 2005-05-27 20:30
Dot.: Zupki - czyli jak się najeść na diecie
Ale zabielić chudym mleczkiem czemu nie :D
Jeszcze nagminnie dorzucam chilli (podobno odchudza :D)
Jeszcze a propos zup - świetny barszczyk wychodzi z własnoręcznie zakiszonych buraków:
1kg buraków czerwonych obrać i pokroić w małe kawałki - nie kosteczka ale też mniejsze niż ćwiartki - włożyć buraczki do wcześniej umytego wrzątkiem słoika i zalać bardzo gorącą wodą z solą (nie pamiętam dokadnie ile ale niewiele - jakoś łyżka stołowa na litr), dodać trochę cukru i zioła do kiszenia ogórków (gotową mieszankę można kupić w sklepie). Zamknąć szczelnie słoik i czekać aż się buraczki ładnie skiszą :D Dzięki gorącej wodzie nie powinno być pleśni (ale są różne "szkoły kiszenia"). Jak już się zakiszą to sok z kiszonki można dolewać do zup - no i mamy barszczyk :D Ten sok wychodzi kwaśny i bardzo "mocny" więc trzeba ostrożne z dolewaniem bo łatwo przesadzić.
W ten sam sposób można też zakisić np paprykę, małe młode cebule no i oczywiście ogórki ;) Zupki i surówki na bazie kiszonek są, moim nieskromnym zdaniem, świetne :D
Znowu się głodna robię :D
PZDR :D Natalia
Meariel - 2005-05-27 23:26
Dot.: Zupki - czyli jak się najeść na diecie
A to jest dla mnie NOWOŚĆ! Nigdy nie robiłam zupek na kiszonkach (kapusta się nie liczy) Buraki owszem, uwielbiam, barszcz jest świetny dla odchudzających się, bo po nim mozna się zapchać ugotowanymi burakami (mniaaaam!).
Muszę spróbować ukisić buraczki :D
dzięki za inspirację
Nutka - 2005-10-26 06:24
Zupy..Zupy..
Zainspirowana wątkiem o zupie serowej i jako że mam małego żarłacza w domu kochającego zupy mam prośbę ..Może Podzielimy się przepisamy na pyszne,orginalne,sprawdzo ne i gotowane u Was w domu zupki ??:rolleyes:
Nadchodzi zima coś pożywnego się przyda
morwa74 - 2005-10-26 08:06
Dot.: Zupy..Zupy..
1 załącznik(i/ów) *30dag fasolki szparagowej-może być świeża lub paczka mrożonej
*20dag pieczarek
*2 ząbki czosnku
*1/2 kubka śmietany(gęsta)
*30dag mięsa mielonego
*2 łyżki oleju
*sól,pieprz,natka pietruszki
*1 kostka bulinu wołowego
robimy wywar z bulionu następnie dodajemy fasolkę gotujemy ok.10min.pieczarki,cebulę i wyciśnięty czosnek podsmażamy na łyżce oleju dodajemy do wywaru gotujemy następne 10min.mięso podsmażamy i dodajemy do garnka doprawiamy solą i pieprzem gotujemy następne 10min.dodać rozmąconą śmietanę przed podaniem udekorować natką
Nutka - 2005-10-26 15:53
Dot.: Zupy..Zupy..
nio dziewczyny zdradzać smakowite sekrety...
mawis - 2005-10-26 17:11
Dot.: Zupy..Zupy..
Zupa cebulowa
4 duże cebule
2-3 kromki pumpernikla
1-2 łyżki masła
1-2 łyżki mąki
tarty żółty ser
kostki wołowe lub rosół
Cebulę pokroic w średnią kostkę, zeszklic na maśle (nie smażyc!), posypac mąką i chwilkę przesmazyc. Zalac 1-1,5 l gorącej wody i dodac kostki (lub zalac rosołem). Wkruszyc pumpernikiel i gotowac ok. 0,5 godz (chleb i cebula musi się rozgotowac). Przetrzec przez sito ewentualnie zmiksowac. Doprawic do smaku solą pieprzem (ja daję odrobinkę cayenne dla ostrości), posypac tartym serem i gotowe.
Można podawac z grzankami.
Pyszna i sycąca w sam raz na jesienne wieczory.
madulka - 2005-10-26 17:33
Dot.: Zupy..Zupy..
Zupa z porow z grzankami
1 litr wywaru warzywnego
2 pory
3 lyzki masla
sol
swiezo zmielony pieprz
2 lyzki gestej smietany
6 kromek razowego chleba
do dekoracji: pol peczka natki
Pory nalezy umyc, osuszyc i odciac zwiedniete konce. Potem przekroic je wzdluz na pol i pokroic (razem z zielonymi czesciami) w cienkie polplasterki.
W rondelku roztopic 2 lyzki masla, wrzucic pokrojone pory i dusic je na malym ogniu pod przykryciem przez 10-15 min.
Do garnka z goracym wywarem dodaj pory (razem z sosem powstalym podczas duszenia), calosc dopraw sola i pieprzem. Gotuj ok. 10 min, na koniec dodaj smietane.
Chcleb pokroj w kostke, zrumien na lyzce masla. Zupe posyp posiekana natka, posyp grzankami.
Przepis pochodzi ze Smacznego Krazka :)
Marzenia_F - 2005-11-01 11:13
Dot.: Zupy..Zupy..
:-) Uwielbiam zupki ale nie mam do nich cierpliwości choc nie powiem ze nie umiem ich ugotowac. Ale brokułowa mojej mamy to poprostu niebo w gebie.:ehem: